Jim Marshall, també anomenat “El fotògraf del rock”, va retratar a estrelles com Hendrix, The Stones, Janis Joplin, The Who, Chuck Berry, Jim Morrison, Bob Dylan o The Beatles al camerino del seu darrer concert. I també va ser en un dels concerts que Johnny Cash va fer en una penitenciaria dels Estats Units.

A finals dels anys seixanta, John R. Cash va fer una gira per presons americanes de la qual van sorgir dos àlbums en directe: Johnny Cash at Folsom Prison (1968) i Johnny Cash at San Quentin (1969), i es precisament en aquesta darrera, la de Sant Quintí (California), on durant les proves de so Jim Marshall li demana a Cash: “fem una foto per a l’alcaide” i li dedica un “flipping the bird” -altrament dit, fer-li la porra- a l’alcaide de la presó.

S’ha de dir que Cash estava molt compromès amb la reforma del sistema penitenciari americà i els presos de nord amèrica havien agafat com a himne la seva cançó "Folsom Prison Blues", amb la icònica frase "vaig dispara a un home a Reno, només per veure'l morir". Aquella imatge representava la seva idea d’un "Fuck you" al sistema

Però la imatge d’aquella nit va passar desenes anys a l’oblit. La foto s’havia publicat però corria entre els fans de contrabanda fins que Marshall, cansat de veure-la de tant en tant, la va publicar oficialment al seu llibre Not fade away al 1997.

La fotografia es va fer coneguda l’any següent gràcies a un anunci de la seva discogràfica on deia textualment: “American Recordings i Johnny Cash volen donar les gràcies a l’escena de Nashville i a les ràdios de música country pel seu suport”. Aquest punt descarat, provocador, d’autoafirmació personal va calar fons i de seguida va començar a ser imitada per altres músics i dissenyadors.

Això va suposar una nova vida a un ja oblidat Johnny Cash i que fos reconegut com un dels grans músics de tots els temps.

Johnny Cash, per Jim Marshall

Un cop es va fer coneguda la imatge, se li va demanar a Cash sobre a qui anava dirigit el gest i ell va confessar que no se’n recordava i que segurament anava cap a l'equip de filmació i al fotògraf per que envaïen l’escenari i no el deixaven actuar. Podria ser una resposta acceptable sinó fos per que a la fotografia Johnny Cash porta un mono de presidiari, cosa que demostra que es va fer durant les proves de so, donat que ell sempre actuava vestit amb un tratge de color negre. Per cert sabeu qui va comprar els negatius d’aquesta fotografia? Sir Elton John.

Compra les nostres fotos

Vols comprar alguna de les fotografies de Photopass.cat? Totes les imatges publicades al web es poden adquirir sense marca d'aigua i en diversos tamanys.

Més informació i preus